Droomscenario voor sponsoren

Schermafbeelding 2014-09-15 om 12.07.35

18 aug Droomscenario voor sponsoren

Het afgelopen half jaar was ik gastdocent op de Fontys Hogeschool in Tilburg om voor de Beneleague minor het vak feminine marketing te verzorgen. Jonge dames en heren met sport- of communicatie achtergrond, bogen zich over een toekomstscenario voor het vrouwenvoetbal in het algemeen en de Beneleague in het bijzonder.

Vrouwenvoetbal in Nederland heeft een bijzondere status. Op amateurniveau is voetbal één van de snelst groeiende sporten voor meisjes. Op professional niveau lijkt het allemaal minder rooskleurig. Gemopper over gebrek aan kwaliteit, clubs met een zwalkend vrouwenfocus en een groot niveauverschil tussen de teams, maken het geen eenvoudige opdracht om een pasklare toekomstvisie te formuleren.

Als benchmark werd er door de studenten vaak aan de hockeywereld gerefereerd, daar waar het stadion bij de damesfinale net zo uitverkocht is als bij de herenfinale. Moet er net als bij hockey innovatiever met spelregels omgegaan worden? Het veld kleiner maken voor de dames, meer wissels om het spel attractiever te maken. Of heel wat anders, ligt de toekomst in het creëren van events rondom de Beneleague? Zou de line-up van Waylon of Iris Kroes (wie?) een positief elan kunnen geven aan vrouwenvoetbal? Naarmate we dieper in de casus doken, werd het mij steeds duidelijker dat vrouwenvoetbal wordt geplaagd door het fenomeen mismarketing. En mismarketing begint bij een blinde vlek voor commercie en trends.

Mijn scenario

Voor mijn lieve,creatieve studenten, ik wilde nog graag mijn scenario met jullie delen. En die visie begint bij de grote sponsoren als AFAS, Opel en AEGON. Dé grote sponsoren in mannenvoetbal die in de damescompetitie stralen door afwezigheid of marginale aanwezigheid. Toen Ajax Yourgift aantrok als sponsor voor het vrouwenteam, kon ik alleen maar denken “Waar is de verzekeraar? Juist hier moeten ze zijn, 56% van alle geldzaken wordt geregeld door vrouwen. Hoezo trek je een andere hoofdsponsor aan voor het vrouwenteam? Of andersom waarom wil je het vrouwenteam niet sponsoren?

Daar waar steeds meer adverteerders zich realiseren dat vrouwen de grootste economische groeimotor zijn, lijken veel grote sponsoren nog maar nauwelijks doordrongen te zijn van ‘multi-billion dollar opportunity’ die kleeft aan het meisjes- en vrouwenvoetbal. Een competitie in vrouwenvoetbal zal vrouwelijk fans aantrekken (ook al wil je de heren als fans zeker niet afstoten). Voor vrouwen gaat sport meer over verbinding dan over competitie, juist in het vrouwenvoetbal waar het zowel om breedte sport als topsport gaat, kun je als KNVB en adverteerder samen iets moois opbouwen.

Ik weet het, de uitdaging is groot, want zowel in de hogere voetbal- als business echelons, vraagt dit om focus. Het lef hebben om samen te investeren in vrouwen. Het vraagt om innovatie, pioniersgeest en leiderschap. En het vereist een andere bril, want de kansen rondom het vrouwenvoetbal kunnen nu eenmaal niet gecopy-paste worden uit de mannen competitie. Het vraagt om andere beginwaarden met meer ruimte voor een vrouwelijk perspectief over hoe fan-engagement werkt als ego, idolen en competitie worden vervangen door verbondenheid, teams en empowerment. Het is een droomscenario, maar dat is met 5- 1 van Spanje winnen ook.

No Comments

Post A Comment


2 × = vier